ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: ΛΕΒΑΝΤΑ -  LAVENDER

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ INCI: LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

Το κοινό όνομα λεβάντα αναφέρεται κυρίως στο άλλο αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο είδος Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia). Είναι γένος φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae).

Το αιθέριο έλαιο της προέρχεται από απόσταξη των ανθών και των φύλλων της. Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθέριου ελαίου.

Το άρωμα του είναι γλυκό & δροσερό.

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του και του γεγονότος ότι είναι ένα από τα πλέον ακίνδυνα έλαια (όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αδιάλυτο σε αντίθεση με τα περισσότερα αιθέρια έλαια τα οποία πρέπει να διαλύονται σε έλαια βάσης).

 Οι ιαματικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.

Το αιθέριο έλαιο της Λεβάντας  διώχνει την ένταση, μειώνει το άγχος, τονώνει το νευρικό σύστημα και το ανακουφίζει από την πνευματική κόπωση, τους μυϊκούς πόνους και τους ρευματισμούς. Λόγω των αντιβακτηριδιακών, αντιμικροβιακών, αντισηπτικών, επουλωτικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του βοηθά τον οργανισμό στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων όπως ακμή, δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα, ψώρα και στη φροντίδα του δέρματος σε κοψίματα και πληγές. Καταπραΰνει από τα καψίματα και τα τσιμπήματα των εντόμων. Λόγω της χαλαρωτικής του δράσης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αϋπνίες, για πονοκέφαλο και ως αντικαταθλιπτικό. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό.

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ

  • Facebook - White Circle
  • Google+ - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle

Εργαστήριο Ναϊάς

Κατάστημα Naias Soap Shop: Υψηλάντου 18 (Γραφεία)

Βασ. Αλεξάνδρου 19 (είσοδος καταστήματος)

Ναύπλιο, Τ.Κ. 21100, Ελλάδα

© since 2012 - εργαστήριο Ναϊάς - φυσικά, χειροποίητα σαπούνια.