ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ - CASTOR OIL

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ INCI: Ricinus Communis Seed Oil

Το καστορέλαιο, ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι είδος φυτικού ελαίου που παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis) της οικογένειας των Ευφορβιδών (Euphorbiacae).

Η απόχρωσή του είναι υποκίτρινη και είναι σχεδόν άοσμο. 

Το καστορέλαιο και τα παράγωγά του έχουν εφαρμογές εκτός των άλλων και στην κατασκευή σαπουνιών, φαρμακευτικών ειδών και αρωμάτων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έλαια και υπήρξε από τα πρώτα εξαγώγιμα διεθνή εμπορικά προϊόντα. Το καστορέλαιο (C18H34O3) έχει ασυνήθιστη χημική σύνθεση, η οποία το καθιστά πολύτιμο. Η σύνθεσή του είναι κατά 94% τριακυλογλυκερόλες και το υπόλοιπο μονογλυκερίδια (3,4%) και φωσφολιπίδια (0,6%).

 

Οι καρποί του φυτού Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis) από τους οποίους εξάγεται το Καστορέλαιο.

Το 90% των λιπαρών οξέων του είναι ρικινολεϊκό οξύ περιέχει επίσης σε ποσοστό 3-4%, από κοινού, ελαϊκά και λινελαϊκά οξέα. Αυτό του προσδίδει αξιοσήμειωτες αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες αλλά και αναλγητική δράση. 

Η χαμηλή μοριακή του μάζα του δίνει τη δυνατότητα να εισχωρεί και να βοηθά στην παραγωγή φυσικού κολλαγόνου και ελαστίνης στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος  και για αυτό θεωρείται ιδανικό έλαιο για τον βαθύ καθαρισμό και την περιποίηση της επιδερμίδας. 

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε το καθιστά δραστικό στοιχείο για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. 

Παράλληλα, το Καστορέλαιο είναι ένα πρώτης τάξεως προϊόν ενυδάτωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να "παγιδεύει" την υγρασία της επιδερμίδας, εμποδίζοντας την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση της.

Με λίγα λόγια έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, ενυδατικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

 Εφαρμόζεται στη θεραπεία των λειχήνων, των αποστημάτων, των μωλωπισμών, της ξηροδερμίας, της δερματίτιδας, των ηλιακών εγκαυμάτων, των ανοιχτών ελκών και άλλων δερματικών νόσων (η ακμή, τα εκζέματα  κ.α.). Άλλες χρήσεις του περιλαμβάνουν την παρασκευή τονωτικών της τριχοφυΐας, καλλυντικών και προϊόντων αντιγήρανσης.

 

Πηγές: el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF

ΛΑΔΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

ΣΤΑΦΥΛΕΛΑΙΟ

  • Facebook - White Circle
  • Google+ - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle

Εργαστήριο Ναϊάς

Κατάστημα Naias Soap Shop: Υψηλάντου 18 (Γραφεία)

Βασ. Αλεξάνδρου 19 (είσοδος καταστήματος)

Ναύπλιο, Τ.Κ. 21100, Ελλάδα

© since 2012 - εργαστήριο Ναϊάς - φυσικά, χειροποίητα σαπούνια.